Timpul prezent
Politică. Societate. Cultură. Un talkshow despre lucrurile care contează cu Adela Greceanu & Matei Martin. Un produs Radio România Cultural
Timpul prezent
Europa în epoca Trump 2.0. Care sînt noile provocări de securitate?
Liderii europeni se întîlnesc joi și vineri la Budapesta, unde vor discuta despre relațiile cu Statele Unite ale Americii, după victoria lui Donald Trump. La reuniunea Comunității Politice Europene și summitul informal al Consiliului European se va discuta și despre provocările de securitate la adresa Europei, despre migrație și despre competitivitatea europeană. Și-a anunțat prezența și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Care vor fi noile provocări de securitate pentru Europa, odată ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă? L-am întrebat pe Bogdan Nedea, analist de politică internațională.
Donald Trump spunea în campania electorală că, dacă ajunge din nou preşedinte al SUA, va opri războiul din Ucraina chiar înainte de a prelua oficial mandatul, în ianuarie 2025. La ce să ne așteptăm în viitorul apropiat?
Bogdan Nedea: „Răspunsul scurt este că nimeni nu ştie. Răspunsul lung este că Donald Trump va trebui să aducă substanţă lucrurilor promise în campanie. Cel mai probabil, în primă instanţă o să se concentreze pe obiective interne, cele pentru care a fost ales: economia şi migraţia.”
Lituanianul propus pentru funcţia de comisar european pentru apărare, Andrius Kubilius, a spus că UE trebuie să cheltuiască mai mult pentru securitate din cauza lui Putin și nu din cauza alegerii lui Donald Trump. Cum ar putea să-și întărească Europa apărarea?
Bogdan Nedea: „Apărarea este în capul agendei noii Comisii. Fie că vorbim despre politici comune, despre achiziţii comune, este evident că industria de apărare continentală este insuficientă pentru nevoile actuale. Apariţia funcţiei de comisar european pe apărare (o funcţie nouă) indică cît de mult accent se pune în momentul de faţă pe această temă. Situaţia, aşa cum este prezentată în cadrul noii Comisii, are legătură şi cu o previziune de scădere a implicării americane în securitatea europeană.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
O emisiune de Adela Greceanu și Matei Martin
Un produs Radio România Cultural