Timpul prezent

E România pregătită pentru legalizarea consumului de canabis?

April 03, 2024 Season 4 Episode 124
Timpul prezent
E România pregătită pentru legalizarea consumului de canabis?
Show Notes

Germania a legalizat consumul de marijuana în scop reacreațional. Începînd din această lună, e legal să deţii pînă la 25 de grame de marijuana pentru uz personal sau să cultivi pînă la trei plante de canabis. Astfel, Germania devine a treia țară din Uniunea Europeană care legalizează consumul de canabis, după Malta și Luxemburg. Legalizarea consumului subminează puterea traficanţilor? Care sînt diferențele între consum de canabis în scop recreațional și utilizarea în scop medical a canabisului? I-am întrebat pe Alexandra Cârstea, fondatoarea asociației „Victoria mea“, prin care militează pentru legalizarea canabisului medicinal, şi medicul Costin Militaru, specializat în programe de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, co-autor al studiului „Politicile publice antidrog în România”.

Costin Militaru: „Prin legalizare avem acces la substanţe controlate din punct de vedere calitativ. Pot fi controlate şi din punct de vedere cantitativ. Şi, ca utilizator de substanţe, atunci cînd ai o problemă medicală, poţi să accesezi un serviciu medical, psihologic sau social fără să mai ai stigmatul de drogat. În  momentul de faţă, ca dependent de substanţe, cînd accesezi, de exemplu, serviciul de urgenţă, 112, în caz de supradoză, în majoritatea situaţiilor, ambulanţa vine şi cu poliţia sau poliţia ajunge înainte. (...) Portugalia a dezincriminat consumul de substanţe în general, nu doar de canabis, şi, în 30 de ani, s-a observat că infracţionalitatea a scăzut, patologiile asociate consumului de droguri au scăzut şi numărul consumatorilor a scăzut.”

Alexandra Cârstea militează pentru legalizarea canabisului de uz medicinal, a colaborat și la redactarea unui proect de lege în acest sens, Legea Victoria.

Alexandra Cârstea: „Peste 80% dintre români sînt în favoarea legalizării canabisului în scop medical. Românii sînt pregătiţi, pacienţii nu numai că sînt pregătiţi dar de multe ori sînt foarte educaţi cu privire la alternativele pe care le au atunci cînd este vorba despre sănătatea lor iar comunitatea ştiinţifică ar trebui să-şi asculte pacienţii şi ulterior să-şi dea mîna cu ei şi să depună argumentele în sensul acesta în faţa legiuitorilor. (...) Am reuşit să ne coagulăm în prima federaţie din România a canabisului medicinal şi cînepii industriale. Vom face lansarea oficală în scurt timp. Acţiunile noastre de acum înainte vor fi concentrate şi unitare.”

Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!

O emisiune de Adela Greceanu și Matei Martin 
Un produs Radio România Cultural