Timpul prezent

Teodora Coman, George State și Radu Vancu – nominalizați la premiul Radio România Cultural pentru poezie

March 29, 2024 Matei Martin și Adela Greceanu la Radio România Cultural Season 4 Episode 121
Timpul prezent
Teodora Coman, George State și Radu Vancu – nominalizați la premiul Radio România Cultural pentru poezie
Show Notes

Teodora Coman, George State și Radu Vancu sînt cei trei poeți nominalizați la premiul Radio România Cultural pentru poezie. Am stat de vorbă cu ei despre cărțile lor publicate în 2023 și despre cum au primit vestea nominalizării.

Teodora Coman a publicat anul trecut volumul „piesă de rezistență”, la Editura Nemira, în colecția Vorpal, o carte care pune în centru corpul în sala de fitness, în căutarea validării de către ceilalți, și totodată chestionează tăios presiunile care vin asupra lui în lumea contemporană. Un volum muncit ca un corp la sala de sport, un corp de cuvinte.
Teodora Coman: „Am tot revenit, am tot șlefuit. Așa se face munca asta. Iei distanță, revii, corectezi. E metoda clasică, nu e nici un secret. Dar, într-adevăr am revenit pe text aproape cu duritate, așa cum se procedează la sport: nu te menajezi, cînd ridici greutatea, o ridici, nu te prefaci c-o ridici.” 

George State este nominalizat la premiul Radio România Cultural pentru poezie cu volumul „Sarx”, apărut la Editura Nemira, în colecția Vorpal. George State e și traducător, a transpus în română opera poetică integrală a lui Paul Celan și a tradus o selecție din poezia lui Georg Trakl. În „Sarx” îl vedem în ambele ipostaze. A avut ideea de a revizita cîțiva poeți din canonul universal și de a-i aduce într-o formulă poetică actuală, formulă ce se bazează pe vocile și temele lor. Totodată, poetul-traducător chestionează prin acest volum noțiunea de originalitate.
George State: „Ideea acestei cărți, Sarx, a fost să-mi inhib vocea. E o întrebare: e important ca un scriitor, ca un poet să aibă o voce, să fie recognoscibil imediat pe pagină, sau să fie la răspîntia și să fie depozitarul și cutia de rezonanță a unor voci străine? Nu știu. Pariul pentru mine în ceea ce privește această carte a fost tocmai de a nu avea o voce, de a împrumuta mai multe voci și de a nu fi original.”

Radu Vancu este nominalizat la premiul Radio România Cultural pentru poezie cu volumul „Kaddish”, apărut la Casa de Editură Max Blecher. Radu Vancu pornește de la o poveste reală și cutremurătoare. Poetul Radnóti Miklós a fost ucis de naziști și aruncat într-o groapă comună. Soția lui, Fanni Gyarmati, îl recuperează din groapa comună și-i găsește în buzunarul de la piept carnetul cu ultimele poezii. „Kaddish” e un lung poem despre memorie, despre credința în puterea poeziei de a recupera totul și despre puterea poeziei de a învinge moartea.
Radu Vancu: „Cam asta am cerut poeziei, să fie un fel de înger pronominal, un fel de îmbrățișare, care să adune la un loc oameni, de-o parte și de cealaltă a morții și să facă din moarte un detaliu. Și, oricît de patetic sună, cred că așa se întîmplă lucrurile, cred că poezia chiar are forța asta.” 

Apasă butonul PLAY! pentru a asculta întreaga emisiune.

O emisiune de Adela Greceanu  
Un produs Radio România Cultural