Timpul prezent

Noaptea Muzeelor 2024: între aspirații și realitate

March 27, 2024 Season 4 Episode 119
Timpul prezent
Noaptea Muzeelor 2024: între aspirații și realitate
Show Notes

Rețeaua Națională a Muzeelor din România a anunțat că va organiza și în 2024 Noaptea Muzeelor, deși inițial intenționa să suspende evenimentul în acest an. Pînă în 19 aprilie muzeele din toată țara se pot înscrie pentru a participa la eveniment. Sectorul muzeal reclamă de multă vreme inechități salariale în comparație cu alte categorii bugetare similare. Care e situaţia muzeelor şi muzeografilor, e timp pentru organizarea evenimentului programat pentru 18 mai, ce vă propuneți pentru Noaptea muzeelor la sate? I-am întrebat pe președintele Rețelei Naționale a Muzeelor, Ciprian Ștefan, director al Muzeului Astra din Sibiu, şi pe muzeograful Dragoș Neamu, manager al evenimentului „Noaptea muzeelor la sate”.

 Care a fost motivul pentru care aţi ezitat să organizați anul acesta Noaptea Muzeelor?

Ciprian Ştefan: „În primul rînd, această inechitate care persistă în sectorul cultural din România, în special în cel muzeal. Încă nu sîntem sută la sută hotărîţi. Noi am pornit Noaptea Muzeelor avînd în vedere anunţul doamnei ministru (Raluca Turcan). Fiind şi consilierul onorific al dînsei, ştiu că avem inclusiv aviz de la Ministerul Finanţelor, aşa cum declara şi dumneaei, că această creştere de 20% va veni începînd cu 1 aprilie şi sperăm că această creştere, normală, de altfel, va veni pînă în 20 aprilie. ”

Vor veni muzeografii alături de Reţeaua Naţională a Muzeelor la Noaptea Muzeelor, eveniment care presupune eforturi de organizare, în condiţiile în care persistă discuţiile despre inechităţile salariale? 

Dragoș Neamu: „Există o masă critică de muzeografi nemulţumiţi care încă sînt în expectativă, încă, dat fiind experienţele anterioare, au un pesimism cronic, aproape, care nu-i lasă să dea curs valului de optimism care vine dinspre noi, conform căruia creşterile salariale vor fi o realitate. Şi-atunci stau într-o zonă de expectativă, de non-combat şi este posibil ca mulţi dintre ei să protesteze în feluri care le stau la îndemînă şi care sînt legitime. Aşa că mă aştept chiar la iniţiative culturale, un fel de flash mob-uri, de proteste, care nu sînt în zona noastră de control, a Reţelei Naţionale a Muzeelor, dar nici nu le putem opri şi nici nu vrem asta.”

Dragoş Neamu, manager al evenimentului Noaptea muzeelor la sate: „Urmăresc anul acesta să realizez un monument pentru Elisabeta Rizea. Face şi aşa ceva Noaptea muzeelor la sate: corectează mari erori şi nedreptăţi istorice care li se fac unor personaje emblemă, care înseamnă foarte mult pentru cultura şi civilizaţia românească.” 

Apasă butonul PLAY pentru a asculta interviul integral!

O emisiune de Adela Greceanu și Matei Martin 
Un produs Radio România Cultural